Δραματική αύξηση ληστειών και κλοπών στο νομό Θεσσαλονίκης

Δραματική αύξηση ληστειών και κλοπών στο νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10880/10.02.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που καταδεικνύουν συνεχή αύξηση των ληστειών και των κλοπών που σημειώνονται στο νομό Θεσσαλονίκης. Αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί για το νομό Θεσσαλονίκης τα τελευταία δύο χρόνια, που υποδεικνύουν αύξηση της τάξης του 39% σε κλοπές και ληστείες, καθώς το 2008 καταγράφηκαν 441, ενώ σε δύο μόλις χρόνια το 2010 καταγράφηκαν 616.

Σε όλη την Ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια του 2010 καταγράφηκαν 5.917 ληστείες, ενώ οι κλοπές και οι διαρρήξεις έφτασαν τις 90.939 αντί των 4.708 και 72.658 που σημειώθηκαν το 2009 αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι πέρα από την αριθμητική αύξηση των ποσοστών των ληστειών που καταγράφονται, σημειώνεται δραματική αύξηση και της χρήσης βίας ακόμα και σε βάρος ανυπεράσπιστων ηλικιωμένων ατόμων ή ανήλικων παιδιών.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά ο Ελληνικός λαός με τα ποσοστά της ανεργίας να διαγράφουν καλπάζουσα πορεία, τους μισθούς και τις συντάξεις να εξανεμίζονται, την ακρίβεια στο πετρέλαιο και στα βασικά είδη διατροφής, την αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που οδηγούνται στην ανέχεια, και δυστυχώς η ανέχεια αυξάνει και τον φόβο της αύξησης των ποσοστών των ληστειών και των κλοπών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιους λόγους αποδίδεται η σημαντική αύξηση των ληστειών και των κλοπών που καταγράφηκε κατά την περασμένη χρονιά στον νομό Θεσσαλονίκης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν επί της ουσίας περιστατικά ληστειών και κλοπών σε βάρος των πολιτών στον νομό Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου